DTP'den 'yeni grup' açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Aralık 2009 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DTP, Meclis'te yeni grup kuracaklarına dair haberleri yazılı açıklama yaparak yalanladı. Yapılan açıklamada, 'Meclis'te grup kuracağımıza dair haberler partimizin gündeminde değildir' denildi.

Kapatılan DTP'den yapılan açıklamada, ?Gruplarının fiilen Meclis'ten çekildiği ve Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk başta olmak üzere yarın tüm milletvekillerinin Diyarbakır'a giderek alınan sine-i millet kararını fiili olarak yerine getirecekleri? bildirildi.

Açıklamada, 7 Aralıkta partinin kapatılma davasının esastan görüşüleceği açıklandıktan sonra Meclis grubunun bir araya geldiği ve MYK üyelerinin de toplantı yaptığı anımsatıldı.

Bu toplantılar sonucunda ?eşbaşkan Ahmet Türk'ün partilerinin kapatılması ve tek bir arkadaşlarının bile vekilliğinin düşürülmesi durumunda Meclis grubunun tümünün istifa edeceğini ve sine-i millete dönüleceğini kamuoyuna açıkladığı? belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

?Aynı toplantıda milletvekillerimiz istifa dilekçelerini eşbaşkanlarımıza sunarak sine-i millet kararlılığını göstermişlerdir. Alınan bu kararla ilgili herhangi bir değişiklik ve yeni değerlendirme de söz konusu değildir.

Kimi dostlarımızın dayanışma örneği göstererek yaptıkları öneri ve değerlendirmeler sonrasında mecliste grup kuracağımıza dair spekülatif haberler yapılmaktadır. Bu ve benzeri tartışmalar partimizin gündeminde değildir, tamamen dışımızda gerçekleşmektedir. Grubumuz fiilen Meclisten çekilmiştir ve pazartesi günü (yarın) Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk başta olmak üzere tüm milletvekillerimiz Diyarbakır'a giderek alınan sine-imillet kararını fiili olarak yerine getireceklerdir.

Aynı gün partimizin karar merci olan Parti Meclisi, Demokratik Toplum Kongresi Danışma Kurulu Meclisi ve milletvekillerimizin de katılımıyla yapılacak toplantıda Meclis grubumuzun aldığı istifa kararının nasıl ve ne zaman uygulanacağına dair bir sonuca ulaşılacaktır.

Süreç, eşbaşkanımız Sayın Ahmet Türk'ün 12 Aralık'taki açıklamasında belirttiği gibi, fiili olarak başlamıştır ve kararlılıkla sürdürülecektir.?


Kapatılan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, TBMM'yi boykot edeceklerini açıkladı. Buna göre milletvekilleri istifa etmeyecek. Demokratik yollarla çözüm arayacaklarını söyleyen Türk, 20 milletvekili sayısına ulaşabilmek için Ufuk Uras'tan destek aldıklarını belirtti. Bir süre Meclis'i boykot edecek olan milletvekilleri Barış ve Demokrasi Partisi'ne geçecek.

Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP), sine-i millet kararını erteledi. Bağımsız kalan 19 milletvekilinin istifa dilekçesi, yasaklı hale gelen eski genel başkan Ahmet Türk'te hazır bekliyor. Ancak Türk, dilekçeleri Meclis Başkanlığı'na sunmayı düşünmüyor. Arkadaşlarının TBMM çatısı altında mücadele etmesini isteyen Türk, 20 milletvekili sayısına ulaşılıp yeni bir grup kurulması konusunda İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras'tan da destek aldı. DTP'liler bir süre Meclis çalışmalarına katılmayacak, Barış ve Demokrasi Partisi'ne (BDP) geçerek yeni grup kuracak.

Kapatılan DTP'de dün gün boyu hareketli saatler yaşandı. Ahmet Türk, siyaset yasağının ilk gününe oğlu Ejder Türk'ü askere göndererek başladı. Sabah saatlerinden itibaren genel merkeze gelen partililer, eski genel başkanları Ahmet Türk'ü "Kürt halkı sizinle gurur duyuyor" sloganlarıyla karşıladı. Milletvekilleriyle partide bir süre görüşen Türk, daha sonra basın toplantısı düzenledi. Aldığı 5 yıllık siyaset yasağına rağmen yine sağduyulu bir üslup kullanan Türk, "Siyaset, boşluk kabul etmez. Biz, siyasetin yüceliğine inandığımız için, parlamentoyu bir çözüm yeri gördüğümüz için bugüne kadar siyaset yaptık. Bundan sonra da elbette ki o demokratik siyaseti sürdüreceğiz." dedi. Parlamentodan fiili olarak çekildiklerini ve çalışmalara katılmayacaklarını belirten Türk, ancak bundan sonra sergileyecekleri siyasi tavırlara ilişkin değerlendirmelerinin süreceğini kaydetti. Kapatma kararını 'hukuki değil, siyasi' şeklinde değerlendiren Türk, "Dedelerimizin her zaman kullandığı bir deyim var, 'Kan kanla temizlenmez, şiddet şiddetle temizlenmez, silah silahla temizlenmez'. Bu akan kanın durması için barışı esas almamız lazım. Ama bugün bakıyoruz ki barışı isteyenler terörist ilan ediliyor." diye konuştu.

'Ergenekon'un avukatlarına yargıtay başsavcısı niye dava açmıyor?'

Barış istemesine rağmen DTP'nin kapatıldığını ancak CHP ve MHP'nin suç unsuru taşıyan faaliyetlerinin cezalandırılmadığını savunan Türk, şöyle konuştu: "Ergenekon terör örgütünün avukatıyım diyenler, davalarına girip takip edenler, sonuna kadar savunanlar hakkında Yargıtay Başsavcısı dava açmıyor. Ama barışı isteyenlerle ilgili davalar açıyor. 'Türk halkının öfkesini görecekler' diyenler, adeta halkları karşı karşıya getirmek için mesaj verenler hakkında dava açılmıyor."

Uras: Karar 12 Eylül anayasasının sonucu

Ufuk Uras, dün yaptığı yazılı açıklamada kararın 12 Eylül anayasasından kaynaklandığını belirtti. "DTP'nin kapatılması, bundan çok daha vahim sonuçları olabilecek bir süreci önümüze koyuyor." diyen Uras, sorunların siyaset ve demokrasi çerçevesinde çözülebilmesi için herkesin elindeki tüm imkanları kullanması gerektiğini vurguladı. Uras, "Aydınlara, demokrasi ve emek güçlerine, sağduyu sahibi tüm yurttaşlara birlikte davranma ve Türkiye demokrasisini kurtarma mücadelesine katılma çağrısı yapıyorum. Siyasal hayatı boyunca barışı, eşitliği, kardeşliği ve Kürt sorununun parlamentoda çözülmesi gerektiğini savunan bir milletvekili olarak, bu kritik dönemde, savunduklarımı hayata geçirmek için gerekli adımları atmakta tereddüt etmeyeceğimi tüm yurttaşların bilmesini istiyorum."dedi. DTP'ye destek veren bir diğer isim CHP Ankara Milletvekili Eşref Erdem oldu. Dün DTP Genel Merkezi'ni ziyaret eden Erdem, kararı siyasi bulduğunu belirtti. Uras, önceki akşam Ahmet Türk'ü arayarak sine-i millete çekilmemeleri ve yeni bir parti grubu kurmaları gerektiğini belirtti. Uras, kendisinin de katılımıyla 20 milletvekilinin yeni bir grup kurması ve TBMM çatısı altında mücadeleye devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Sine-i millet için TBMM onayı gerekiyor

Sine-i millet ihtimalinin zayıflamasındaki önemli bir etken de milletvekilliğinin düşmesi için gerekli olan Genel Kurul onayı. Anayasa, milletvekilliğinden istifa edebilmek için TBMM Genel Kurulu'nun onayını şart koşuyor. Eski DTP'liler istifa etse dahi AK Parti ve CHP milletvekillerinin oylarıyla bu talebin reddedilmesi bekleniyor. Bağımsız kalan milletvekillerinin görüşü de yeni grup kurulması ve mücadeleye devam edilmesi yönünde. Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, "Halkın kazanımlarının sonuna kadar korunması gerektiğini düşünüyorum." diyerek toplu istifaya soğuk baktığını belirtti. Eski DTP'liler önümüzdeki günleri yeni siyasi sürece ilişkin değerlendirmelerle geçirecek. Bu yöndeki ilk geniş katılımlı toplantı yarın Diyarbakır'da yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber